Header bij blog over Youtubekanalen over autisme

10 Nederlandse YouTube-kanalen over autisme

Internationale YouTube-kanalen over autisme zijn er genoeg, zoals The Aspie World of Neurodivergent Rebel, maar Nederlandstalige video’s over autisme zijn nog redelijk schaars. Zeker langdurig actieve kanalen zijn in Nederland niet echt te vinden. Toch staat er behoorlijk wat interessante Nederlandse content op Youtube. Ik stelde een lijstje samen van accounts die je kunt volgen:

 1. AutismeTV is een online televisiezender waar programma’s en webinars over autisme uitgezonden worden. Het project is geïnitieerd door het Leo Kannerhuis in samenwerking met HRmedia. Vaak wordt via social media input gevraagd van autistische mensen over het onderwerp dat aan bod komt in het programma, en er zijn ook tafelgasten met autisme. Er zijn afleveringen over interessante thema’s, zoals autisme en humor, of autisme camoufleren.
 2. Geef me de 5 is een methodiek om met (kinderen met) autisme om te gaan. Deze is ontwikkeld door Colette de Bruin, die ook verschillende boeken geschreven heeft. Op het Youtube-kanaal staan filmpjes over hoe je de methode kunt toepassen, maar ook korte animaties, waarin uitgelegd wordt wat autisme is.
 3. Door het oog van een autist: Judith Ros, een vrouw met autisme, heeft onlangs een eigen Youtube-kanaal opgestart. In de filmpjes vertelt ze over haar leven met autisme.
 4. Gijs Horvers is een ervaringsdeskundige met autisme. Samen met Marjon Kuipers schreef hij het boek Plan B, een handreiking voor autisme en communicatie. Op zijn videokanaal plaatst hij video’s van lezingen en korte vlogs over het leven met autisme.
 5. Living Manèl: Manèl is een jonge vrouw die vlogs maakt over haar leven met psychische problematiek. Nog niet zo lang geleden kreeg ze een autismediagnose en ze vertelt ook regelmatig wat dat voor haar betekent.
 6. Fabian Franciscus is een cabaretier met autisme. Op zijn kanaal staan filmpjes van zijn sketches.
 7. Vanuit Autisme Bekeken is een expertiseteam dat zich richt op autisme en inclusie. Op het Youtube-kanaal staan filmpjes over onder andere werken met autisme en inclusief onderwijs.
 8. Birsen Basar is een Turkse vrouw met autisme. Zij plaatst vlogs over haar leven met autisme en de reizen die ze maakt om meer aandacht te creëren voor autisme in andere culturen.
 9. Een beetje bijzonder: Youtube-kanaal van Sanne voor meisjes en vrouwen met autisme. Ze deelt haar eigen ervaringen en hoopt een plek te creëren waar meisjes en vrouwen zoals zij herkenning kunnen vinden, omdat ze dat zelf miste net na haar diagnose.
 10. Jelle’s Marble Runs: Technisch gezien geen kanaal óver autisme, maar wel ván iemand met autisme. Jelle heeft bijna een half miljoen volgers op Youtube met filmpjes van zijn knikkerbanen.

Ken je er nog meer? Laat het hieronder in de reacties weten!

(Voor sommige mensen met autisme kan het vanwege problemen met de theory of mind moeilijk zijn om ervaringen van andere mensen met autisme op zichzelf toe te passen. Je niet herkennen in de filmpjes kan vervelend zijn. Als je weet dat dat voor jou geldt, kijk de filmpjes dan niet, of samen met iemand die je goed kent. In deze blog lees je meer hierover.)

3 gedachten over “10 Nederlandse YouTube-kanalen over autisme”

 1. Mijn dochter Maartje van 11 heeft Aperger en dat levert inmiddels de nodige problemen op met school. Een hele zoektocht.
  Ze verteld (nog) niet veel over haar autisme, maar wel over haar enige grote passie en uitlaatklep; de paardjes. Die ze zelf aan huis heeft. Een pony en een shetlander. Daar vlogt ze veel over op Maartjes Ponyvlog op YouTube. Wellicht herkenbaar voor andere paardenmeisjes met Asperger.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud