Header beroemde vrouwen met autisme

Bekende vrouwen met autisme

Ook met autisme kun je beroemd worden. Om veel verschillende redenen zelfs, zoals uit onderstaand lijstje zal blijken. Ik lees weleens berichtjes van ouders die vragen welke bekende mensen met autisme er zijn, want dan kunnen ze aan hun kind laten zien dat ze niet gedoemd zijn voor het leven en dat mensen met autisme ook heel veel kunnen bereiken. Hier is een lijstje voor jullie dochters! Of voor iedereen die benieuwd is welke beroemdheden er ook een autismediagnose hebben.

Ik heb me bij het maken van dit lijstje gericht op vrouwen, waarvan vaststaat dat ze een diagnose autisme hebben. Geen mensen waarover gespeculeerd wordt dat het weleens zo zou kunnen zijn.

Hannah Gadsby

Is een Australische comédienne en actrice. Toen haar show Nanette op Netflix verscheen, werd ze wereldwijd bekend. In haar tweede show, Douglas, die nu ook op Netflix staat, gaat het ook over haar autismediagnose.

Greta Thunberg

Een jonge, Zweedse klimaatactiviste die openlijk uitkomt voor haar autisme. In 2018 organiseerde ze in haar eentje een grote schoolstaking voor het milieu. Ze wijt haar activisme voor een gedeelte aan haar autisme en draagt daarmee bij aan een positieve beeldvorming.

Christina Curry

Is de enige Nederlandse vrouw in deze lijst. Ze werd bekend als de dochter van Patricia Paay en Adam Curry en kreeg een aantal jaar terug de diagnose autisme. Ze sprak daarover in diverse tv-programma’s en Vice maakte onlangs een documentaire over haar leven.

Daryl Hannah

Is een actrice die onder andere bekend werd door haar rol in Kill Bill. Ze kreeg haar diagnose Asperger op jonge leeftijd en kwam daar recent voor uit. Ze vertelt nu regelmatig in interviews over hoe ze omgaat met de moelijkheden die voortkomen uit het hebben van autisme.

Heather Kuzmich

Amerikaans model dat meedeed aan seizoen 9 van America’s Next Top Model. Ze kwam er tijdens het programma openlijk voor uit dat ze Asperger heeft en dat maakte het ook extra interessant om haar interactie met de groep te zien.

Susan Boyle

Susan Boyle werd beroemd door haar deelname aan Britain’s Got Talent in 2009. Pas na haar 50e werd vastgesteld dat ze een autismespectrumstoornis heeft. Bij haar geboorte werd gedacht dat ze hersenletsel had. In 2013 maakte ze haar diagnose bekend aan The Guardian en vertelt dat ze opgelucht is dat ze nu weet wat er met haar aan de hand is.

Ladyhawk a.k.a. Pip Brown

Singer-songwriter uit Nieuw-Zeeland. Ze gaf twee interviews met The Independent, waarin ze vertelde over haar autisme. In het eerste interview vertelt ze dat ze er spijt van heeft dat ze haar autismediagnose openbaar heeft gemaakt, omdat ze bekend wil staan om haar muziek en niet haar autisme. In het tweede interview vertelt ze over haar autobiografische tweede album Anxiety.

Temple Grandin

Temple Grandin is een bekende zoöloog met autisme. Doordat ze visueel denkt en veel details onthoudt kan ze diervriendelijke plekken ontwerpen, omdat dieren heel gevoelig zijn voor (veranderde) details. Er is een film gemaakt over het leven van Temple Grandin en ze heeft verschillende boeken geschreven.

Courtney Love

Is een Amerikaanse artiest en weduwe van muzikant Kurt Cobain. In de biografie Courtney Love: The Real Story staat dat ze op haar negende gediagnosticeerd werd met autisme. In een interview met Rolling Stone zegt ze dat ze niet praatte als kind. Met therapie heeft ze zich later toch goed kunnen ontwikkelen.

Alexis Wineman

Alexis Wineman staat bekend als de eerste autistische deelnemer aan de Miss America-verkiezing. Ze won daar in 2013 de ‘America’s Choice’-award. Alexis kreeg haar autismediagnose toen ze elf jaar oud was en zet zich na haar deelname aan de Missverkiezing in voor meer openheid over autisme.

Op dit Pinterestbord vind je de gezichten bij de namen in deze blog en vind je nog meer inspirerende vrouwen met autisme. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om mijn nieuwe blogs altijd als eerste te ontvangen.

3 gedachten over “Bekende vrouwen met autisme”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Skip to content