Rechts een foto van een microfoon, rechts en onderaan de tekst: Bekende vrouwen met autisme

Bekende vrouwen met autisme

Ook met autisme kun je beroemd worden. Om veel verschillende redenen zelfs, zoals uit onderstaand lijstje zal blijken. Ik lees weleens berichtjes van ouders die vragen welke bekende autistische mensen er zijn, want dan kunnen ze voorbeelden laten zien aan hun kind. Hier is een lijstje voor jullie dochters! Of voor iedereen die benieuwd is welke beroemdheden er ook een autismediagnose hebben.

Ik heb me bij het maken van dit lijstje gericht op vrouwen, waarvan vaststaat dat ze een diagnose autisme hebben. Geen mensen waarover gespeculeerd wordt dat het weleens zo zou kunnen zijn.

Hannah Gadsby

Is een Australische comédienne en actrice. Toen haar show Nanette op Netflix verscheen, werd ze wereldwijd bekend. In haar tweede show, Douglas, die nu ook op Netflix staat, gaat het ook over haar autismediagnose.

Sonja Silva

Is een Nederlandse presentatrice, actrice en podcastmaker. Ze werd bekend als presentatrice van de muziekzender TMF. De zoon en man van Sonja hebben autisme en ADHD. Toen ze zich daarin verdiepte om hen beter te begrijpen, kwam ze erachter dat ze zelf ook autistisch is. Ze kreeg de diagnose op haar 43e. Op haar Instagram is ze open over haar autisme en ze maakt de podcast Autisme Ontrafeld, waarin ze elke aflevering iemand met autisme interviewt.

Judith Visser

Judith Visser is een Nederlandse schrijfster van voornamelijk thrillers. In 2014 kreeg ze de diagnose autisme. Daarna schreef ze ook twee romans over haar leven met autisme: Zondagskind en Zondagsleven.

Christine McGuinness

Is model en tv-persoonlijkheid. Net als haar drie kinderen is ze autistisch. Ze maakte daarover twee documentaires: Paddy and Christine McGuinness: Our family and autism, en Christine McGuinness: Unmasking my autism.

Sia

Sia is een wereldberoemde zangeres en maakte de omstreden film Music, over een autistisch meisje dat niet-sprekend is. Er was kritiek op het feit dat Sia een niet-autistische actrice koos voor de rol van het autistische personage. Ook zat er een scene in waarin het autistische personage vastgehouden werd, terwijl ze in een meltdown zat. Het kan schadelijk zijn om dit te doen. Twee jaar later vertelde Sia dat ze zelf ook autistisch is.

Kayla Cromer

Een autistische actrice, die onder andere een hoofdrol speelde in de Australische serie Everything’s gonna be okay. Ze was hiermee de eerste autistische actrice die een autistische hoofdrol speelde. De serie werd gemaakt door Josh Thomas, die zelf ook autistisch is.

Marieke Nijkamp

Marieke Nijkamp is een Nederlandse schrijfster, die vooral Young Adults schrijft in het Engels. In haar boeken komen vaak neurodiverse personages voor. Haar debuutroman This is where it ends werd meer dan 100.000 keer verkocht.

Helen Hoang

Een Amerikaanse schrijfster. Helen en haar dochter zijn allebei autistisch. Op basis van hun ervaringen schreef ze haar debuutroman The Kiss Quotient. Het boek gaat over een autistische vrouw die een escort inhuurt om te leren hoe ze een goede vriendin kan zijn.

Greta Thunberg

Een jonge, Zweedse klimaatactiviste die openlijk uitkomt voor haar autisme. In 2018 organiseerde ze in haar eentje een grote schoolstaking voor het milieu. Ze wijt haar activisme voor een gedeelte aan haar autisme en draagt daarmee bij aan een positieve beeldvorming.

Christina Curry

Christina werd bekend als de dochter van Patricia Paay en Adam Curry en kreeg een aantal jaar terug de diagnose autisme. Ze sprak daarover in diverse tv-programma’s en Vice maakte een documentaire over haar leven.

Daryl Hannah

Is een actrice die onder andere bekend werd door haar rol in Kill Bill. Ze kreeg haar diagnose Asperger op jonge leeftijd en kwam daar recent voor uit. Ze vertelt nu regelmatig in interviews over hoe ze omgaat met de moelijkheden die voortkomen uit het hebben van autisme.

Susan Boyle

Susan Boyle werd beroemd door haar deelname aan Britain’s Got Talent in 2009. Pas na haar 50e werd vastgesteld dat ze een autismespectrumstoornis heeft. Bij haar geboorte werd gedacht dat ze hersenletsel had. In 2013 maakte ze haar diagnose bekend aan The Guardian en vertelt dat ze opgelucht is dat ze nu weet wat er met haar aan de hand is.

Ladyhawk a.k.a. Pip Brown

Singer-songwriter uit Nieuw-Zeeland. Ze gaf twee interviews met The Independent, waarin ze vertelde over haar autisme. In het eerste interview vertelt ze dat ze er spijt van heeft dat ze haar autismediagnose openbaar heeft gemaakt, omdat ze bekend wil staan om haar muziek en niet haar autisme. In het tweede interview vertelt ze over haar autobiografische tweede album Anxiety.

Temple Grandin

Temple Grandin is een bekende zoöloog met autisme. Doordat ze visueel denkt en veel details onthoudt kan ze diervriendelijke plekken ontwerpen, omdat dieren heel gevoelig zijn voor (veranderde) details. Er is een film gemaakt over het leven van Temple Grandin en ze heeft verschillende boeken geschreven.

Courtney Love

Is een Amerikaanse artiest en weduwe van muzikant Kurt Cobain. In de biografie Courtney Love: The Real Story staat dat ze op haar negende gediagnosticeerd werd met autisme. In een interview met Rolling Stone zegt ze dat ze niet praatte als kind. Met therapie heeft ze zich later toch goed kunnen ontwikkelen.

Op dit Pinterestbord vind je de gezichten bij de namen in deze blog en vind je nog meer inspirerende vrouwen met autisme. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief om mijn nieuwe blogs altijd als eerste te ontvangen.

3 gedachten over “Bekende vrouwen met autisme”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud