Foto van mijn boekenkast met non-fictieboeken over autisme erin

De non-fictieboeken over autisme die in mijn kast staan

In de tien jaar dat ik mijn diagnose heb, heb ik behoorlijk wat boeken over autisme verzameld. Gekocht, gekregen omdat ik eraan meegewerkt had, of gekregen als recensie-exemplaar. Hieronder een lijstje van de boeken die ik in mijn bezit heb.

Niet ongevoelig van Henny Struik

De schrijfster van dit boek is zelf autistisch en vertelt vanuit haar eigen ervaring over de problemen waar vrouwen met autisme tegenaan lopen. Ik ben een van de vrouwen die haar ervaringen deelde voor dit boek en ik vond het een erg fijn boek om te lezen als vrouw met autisme. Veel herkenning.

De nobele autist van Romana Vrede

Succesvol aan het werk met autisme van Maarten van Klaveren

Afwijkend en toch zo gewoon van Sarah Morton

Lees mijn recensie van Afwijkend en toch zo gewoon.

Lifehacks voor meiden met autisme van Els Blijd-Hoogewys, Marleen Bezemer en Audrey Mol

Lees mijn recensie van Lifehacks voor meiden met autisme.

Meisjes en vrouwen met autisme van Sarah Hendrickx

Zie wie ik ben (autisme in woord en beeld) van Stef Renodeyn

Oude dame met autisme van Marjolijn Schreiver

Lees mijn recensie van Oude dame met autisme.

Help, ik ben een autist! Ik was het al voordat ik het wist van Pascal IJzendoorn

Lees mijn recensie van Help, ik ben een autist!

Handboek autisme en gehechtheid van Yvonne Loekemeijer

Bestel het boek hier.
Lees mijn recensie van het Handboek autisme en gehechtheid.

Minder stress, minder autisme van Marjon Kuipers en Saskia Buma

Lees mijn recensie van Minder stress, minder autisme.

Anders gaat ook van Elise Cordaro

Unmasking Autism van Devon Price

Lees mijn recensie van Unmasking Autism.

Onzichtbaar onvermogen van Evelien Tersteeg

Lees mijn recensie van Onzichtbaar onvermogen.

Dobberen in de chaos van Maaike Baarslag

Lees mijn recensie van Dobberen in de chaos.

Untypical van Pete Wharmby

Meer dan ik denk van Emma Poot

Leven met autisme van Martine Delfos en Marijke Gottmer

Dit boek moest ik aanschaffen voor de psycho-educatiecursus die ik volgde net nadat ik mijn diagnose had gekregen. Het boek is een soort gids voor volwassenen met autisme en hun omgeving. Het geeft veel informatie over wat het betekent om autisme te hebben en is dus erg fijn om te lezen als je net een diagnose hebt of iemand in je omgeving een diagnose heeft gekregen.

Geef me de 5 van Colette de Bruin

Een boek gericht op het opvoeden en begeleiden van kinderen met autisme. Waarom heb jij het als volwassene dan in huis, zul je je misschien afvragen. Nou, dit boek heeft me erg geholpen bij het begrijpen van mezelf en het aangeven wat ik nodig had van de hulpverlening om een startpositie te creëren van waaruit ik nieuwe dingen kon leren.

Auti-communicatie van Colette de Bruin

Het vervolg op Geef me de 5. Het gaat in dit boek over de communicatie met iemand met ASS. Zowel voorbeelden van kinderen als volwassenen komen aan bod. Dit boek heeft me ook veel over mezelf geleerd.

Dit is autisme van Colette de Bruin

Het derde boek dat ik in mijn bezit heb van deze schrijfster. Voor Dit is autisme heeft Colette samengewerkt met neurobioloog Fabienne Naber. Samen leggen ze uit hoe de informatieverwerking in het brein van iemand met autisme werkt, en hoe dat leidt tot bepaald gedrag.

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen van Annelies Spek

De schrijfster beschrijft wat we op dit moment weten over volwassenen met autisme. Eerder was er meer aandacht voor kinderen met autisme, maar inmiddels komen we ook steeds meer te weten over hoe het zich bij volwassenen uit. Dit boek geeft de laatste inzichten weer.

Brein bedriegt van Peter Vermeulen

De eerste druk van Brein Bedriegt kwam al in 1998 uit. Bijzonder, omdat het boek gaat over autisme met een normale begaafdheid en er toen nog niet zoveel bekend was over dat onderwerp. In de laatste druk komen nieuwe inzichten aan bod, omdat we inmiddels weten dat autisme veel vaker voorkomt bij een normale tot hoge intelligentie.

Autisme en het voorspellende brein van Peter Vermeulen

Lees mijn recensie van Autisme en het voorspellende brein.

Meer rust en minder stress bij autisme van Marja Boxhoorn

De schrijfster van dit boek is coach voor mensen met (een vermoeden van) autisme. Het boek bevat een hele praktische handleiding (inclusief oefeningen) om te leren waar stress vandaan komt en minder last van stress te hebben als je autisme hebt. Bij mij helpt kennis en bewustwording altijd al heel erg om ergens minder last van te hebben. Daarbij had ik veel aan dit boek.

Hulpgids Asperger-syndroom van Tony Attwood

Dit boek is inmiddels tien jaar oud en de diagnose ‘Aspergersyndroom’ bestaat inmiddels niet meer, maar het is één van de meest uitgebreide boeken over dit onderwerp. Tony Attwood is echt een expert op het gebied van autisme met een normale intelligentie.

Vrouwen met autisme van Bronja Prazdny

In dit boek staan dertien portretten van vrouwen met autisme, in woord en beeld. Zij vertellen over hoe hun autisme nauwelijks zichtbaar is, maar hoe het onder de oppervlakte allesbepalend is. Ik ben nog bezig in dit boek en het is heel herkenbaar voor mij. Een aantal van de vrouwen ken ik ook persoonlijk en het is leuk om hun achtergrondverhaal te kennen.

Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps

Blogger en fotografe Bianca Toeps kaart in dit boek de vooroordelen over autisme aan, en legt uit wat het wél betekent om autisme te hebben, door middel van haar eigen verhaal en dat van een aantal andere mensen met autisme. Mijn recensie van dit boek kun je hier vinden.

Allemaal autistisch van Gerrit Breeuwsma

De schrijver van dit boek is ontwikkelingspsycholoog. Hij beschouwt in dit boek de kennis die er is over autisme in de maatschappij. In korte tijd is autisme tot de verbeelding gaan spreken, maar dat is niet altijd positief. Hij beschrijft de ontwikkeling van het begrip autisme en hoe het tot dit punt gekomen is. Lees ook mijn recensie van Allemaal autistisch.

Een vreemde wereld van Martine Delfos

Dr. Martine Delfos is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in autismediagnostiek. In Een vreemde wereld brengt Delfos alle aspecten van autisme onder in één verklarend model, waarbij de focus ligt op kinderen en volwassenen met een (boven)gemiddelde intelligentie. Het socioschema is een belangrijk onderdeel van het boek. Verschenen in 2001, maar geüpdatet bij elke nieuwe druk.

Een wondere wereld van Martine Delfos

Autisme is niet blauw, smurfen wel van Peter Vermeulen

Wat betreft de Vlaamse pedagoog Peter Vermeulen, die meerdere boeken over autisme schreef en nauw betrokken is bij de vereniging Autisme Centraal, is de populariteit en het daarbij volgens hem uitgeholde diagnostische etiket van autisme uit de hand gelopen. In dit boek houdt Vermeulen een pleidooi voor neuroharmonie waarbij de term autisme niet meer maar ook niet minder aandacht krijgt dan nodig is. 

Denken als de dieren van Temple Grandin

De autistische en hoogbegaafde Grandin begrijpt dieren op een manier zoals andere mensen dat niet kunnen. In Denken als de dieren beschrijft de hoogleraar Zoölogie hoe haar autisme tot een unieke wetenschappelijke visie leidde, met een succesvolle wetenschappelijke carrière tot gevolg.

Van een andere planeet van Dominique Dumortier

Dit autobiografische boek neemt je mee in de verwarrende en soms grappige belevingswereld van een jonge autistische vrouw. Dumortier beschrijft aan de hand van beeldende voorbeelden hoe alledaagse prikkels heel intens bij haar binnenkomen en hoe communicatie soms tot problemen leidt. Theo Peeters, autoriteit op het gebied van autisme, schreef het nawoord.

Op mijn manier van Dominique Dumortier 

Met verrassend veel openheid biedt de autistische Dominique Dumortier in dit boek opnieuw een kijkje in haar leven. Een positief ervaringsverhaal dat laat zien hoe autistische mensen groei doormaken. Lees hier de recensie van Op mijn manier.

Neurospeciale kinderen begrijpen en begeleiden van Anneke Groot

Dit boek is voor ouders en specialisten die werken met neurospeciale kinderen van wie de prikkelverwerking anders werkt, denk aan ASS, ADHD en DCD. Groot wil neurodiverse kinderen niet normaliseren, maar juist de ruimte geven om met hun gedrag te communiceren. Het boek biedt tien bouwstenen om hen zo goed mogelijk te begeleiden en geeft inzicht in prikkelverwerking, je eigen gedrag, dyspraxie en executieve functies. Het PADEN-model staat daarbij centraal. Lees hier de recensie.

Kunnen vrouwen ook autisme hebben? Van Roos Hart

De titel van dit boek is een vraag die Roos Hart regelmatig kreeg, nadat ze op 33-jarige leeftijd de diagnose autisme kreeg. Om het beeld van autisme te verbreden, besloot Hart ervaringsverhalen van autistische vrouwen te verzamelen en samen met hun portretten te bundelen in dit boek.

Autistisch gelukkig van Sam Peeters 

De autistische Sam Peeters, bekend van de blog tistje.com, gaat in dit boek een stap verder dan het bekende ‘anders-zijn’ en je maatschappelijk aanpassen. Peeters streeft naar meer en beschrijft in dit boek zijn zoektocht naar echt autistisch gelukkig zijn. Het verhaal biedt een humoristische en eerlijke kijk in zijn dagelijks leven, inclusief praktische tips. De recensie over Autistisch gelukkig lees je hier.

Gedurfde vragen van Sam Peeters

In dit boek beantwoordt ervaringsdeskundige Sam Peeters meer dan vijftig vragen over autisme die hij door de jaren heen kreeg. Van praktische en positieve vragen tot hard en ongepast. Peeters beantwoordt ze adviserend, persoonlijk, verfrissend en soms een tikje filosofisch. Lees hier de recensie over dit boek. 

Ondernemen(d) met autisme van Marijn Bon 

Dit boek is voor de autistische ondernemer (in spe). Voor veel autisten kan ondernemen een goed alternatief zijn als werken in loondienst moeizaam verloopt. Dit boek beschrijft de voordelen en mogelijkheden van ondernemen en biedt inspirerende voorbeelden van autistische ondernemers, inclusief adviezen, tips en potentiële valkuilen. 

5 gedachten over “De non-fictieboeken over autisme die in mijn kast staan”

  1. Ik bedenk me nu dat de boeken over autisme die ik heb, best alweer oud zijn. Het is inmiddels alweer 13 jaar geleden dat ik mijn scriptie schreef over autisme in het mbo. Heb daar een aantal boeken van Peter Vermeulen toen voor gebruikt.
    Ben dus wel nieuwsgierig naar het boek van Annelies Spek, ik kan wel een update gebruiken. ?

    Beantwoorden
    • Haha, dat had ik ook toen ik deze blog schreef. Ik kreeg mijn diagnose tien jaar geleden, dus zo oud zijn sommige boeken ook. Gelukkig zijn er van een aantal boeken nog vrij recente versies gemaakt. Er is in tien jaar tijd alweer zoveel veranderd op het gebied van autisme!

      Beantwoorden
  2. Dankjewel voor dit kijkje in jouw kast. Ik heb weer wat op mijn verlanglijstje kunnen zetten. Op dit moment ben ik het meest nieuwsgierig naar ‘Meer rust en minder stress bij autisme’.

    Beantwoorden
  3. in mijn jeugd las ik keer op keer Verbroken Stilte van Barry Neil Kaufman. En later ook zijn andere boeken. Ik voelde er een soort troost vanuit gaan, zonder dat ik wist dat ik zelf autistisch was (en ben). Met de kennis van nu zou ik vraagtekens zetten bij delen van zijn aanpak, omdat die lijken op ABA. Het mooie vond ik de accepterende houding en het meegaan. Als zijn zoon niet naar de wereld van zijn vader kon komen, dan konden zijn ouders proberen naar hun zoon toe te gaan. En zijn beschrijvingen over de perfectie van de autistische wereld van hun zoon. Anyways, dat is lang geleden maar die boeken blijven me dierbaar, waren heel lang de enige steun die ik had. Nogmaals: zonder dat ik wist dat ik autistisch was.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud